101PROJECTS.NET

101 foto's

CHINA 1995

De naweeën van het Mao-tijdperk waren in het straatbeeld al behoorlijk aan het vervagen en nog slechts een enkeling droeg het kenmerkende, naar de Grote Roerganger vernoemde, pak. De Culturele Revolutie, die miljoenen slachtoffers had geëist, leek al bijna vergeten, de recentere tragedie van de neergeslagen studentenprotesten op het schoongepoetste Tiananmen plein werd zorgvuldig doodgezwegen. Waar van de gedroomde Grote Sprong Voorwaarts onder Mao geen sprake was stond die vroeg in de jaren negentig alsnog te beginnen in de gedaante van een onstuimige economische groei die, zij het enigszins getemperd, tot op de dag van vandaag voortduurt. Veel van het oude China was er nog, maar de aanstaande verandering was al zichtbaar. Overal werd gesloopt en gebouwd, hele hutongs, de oude volkswijken van kleine, gammele huisjes en smalle steegjes, gingen tegen de vlakte om plaats te maken voor betonnen woontorens. De fiets als belangrijkste vervoermiddel moest steeds meer plaats maken voor auto's. Van zorgen om het milieu was nog nauwelijks sprake.

Een deel van de foto's die ik maakte was in kleur, bedoeld voor publicatie in reismagazines. Voor de straatfotografie, waarbij ik fotografen als Henri Cartier-Bresson en Ed van der Elsken tot mijn voorbeelden rekende, werkte ik nog het liefst in zwartwit, analoog vanzelfsprekend. Het zwartwittijdperk liep toen echter al op z'n eind, zelfs de meeste kranten gingen volledig over op kleur. Het zou ook nog maar enkele jaren duren voordat de analoge fotografie goeddeels verdrongen werd door digitale. De donkere kamer werd vervangen door de computer, het beheersen van de techniek van het afdrukken door kennis van Photoshop.

Mijn reis door China begon in de hoofdstad, daarna ging ik naar het zuiden, door het binnenland, naar Shanghai, de stad met de meeste Westerse invloeden, vervolgens opnieuw het binnenland in richting het pittoreske Yangshuo en door naar Kunming. Hierna ging ik weer noordwaarts via Lijiang, naar Chengdu en Chongquing, om over de Yangtze naar Wuhan in midden China te varen en vandaar weer terug naar Beijing te gaan. Een kleine Ronde van China als het ware.

Onderstaande selectie is een weergave van het leven in het Rijk van het Midden zoals ik het toen aantrof. Wie de gevolgde route nu nareist zal vermoedelijk al een heel ander China aantreffen. Van de verhalen die ik over de reis schreef is het boek 'Laowai' verschenen, dat is niet langer verkrijgbaar.

De foto's zijn te koop als digitale print op papierformaat 50x70 voor 150 euro per stuk (exclusief 21% btw). Neem hiervoor s.v.p contact met mij op.

PROJECTEN HOME E-MAIL

Share on facebook Twitter LinkedIn Tumblr Pinterest Reddit StumbleUpon Blogger Wordpress Evernote Design by: Coos Dam
Photo gallery script by: tosrus